to też dużo zależy jakie mięso sie je...Jak ciągle jesz czerwone mięso to ci nie powiem że jest to zdrowsze niż wegetarianizm...Ale ak jesz powiedzmy mięso białe czyli indyk który ma bardzo mało tłuszczu wtedy można powiedzieć że jest to konkurencyjne z wegetarianizmem..
Jestem wegetarianka już od póltora roku, pomimo sprzeciwu mamy, która ostatnio chyba uległa i juz nie marudzi.
Jest mi z tym dobrze i nie mam zamiaru przestac.
_________________ "Nikt nie spodziewa się hiszpańskiej inkwizycji!!!" by Monty Python
Ja tez chciałem przejśc na wegetarianizm, ale gdy doszlo do mnie ze miałbym od czasu do czasu nie zjeśc jakiegoś chińskiego żarcia (ktore uwielbiam) lub BigMack'a to zrezygnowałem. A tak wogóle to brawa dla wegetarian bo ja chyba nie wytrzymałbym półtora roku
Ludzie, nie śmiać się... Jestem wegetarianinem od 5 lat (jeśli dobrze pamiętam zacząłem w 2001 roku). Nie wiem jak to zrobiłem, ale od tamtego czasu nawet nie mam ochoty spojrzeć na mięso, a co dopiero zjeść
bo traci sie chec. ja tez tak mam.
_________________ "Nikt nie spodziewa się hiszpańskiej inkwizycji!!!" by Monty Python
Co sądzicie o wegetarianiźmie?
Czy ktoś tu jest wegetarianinem?
Itp.
Ja jestem wegetarianinem - nie jem mięsa z powodu współczucia do żywych istot, dodatkowo cieszę się ze zdrowotnych dobrodziejstw wegetariańskiego odżywiania
Jeśli idzie o wegetarianizm, pozwolę sobie zacytować stanowisko w tej sprawie ogłoszone przez fachowców z zakresu dietetyki:
"Właściwie zaplanowana dieta wegańska i inne typy diet wegetariańskich są odpowiednie na wszystkich etapach życia, włączając w to okres ciąży, karmienia piersią, niemowlęctwa, dzieciństwa i okresu dojrzewania" -Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne i Dietetycy Kanady - Stanowisko na temat diet wegetariańskich
Ponadto zainteresowanym osobom polecam fajny ebook - patrz podpis w moim poście.
Pozdr
_________________ "Przyjdzie czas, że będziemy spożywanie zwierząt tak samo potępiali, jak dzisiaj potępiamy ludożerstwo, jedzenie nam podobnych" - Leonardo da Vinci
http://wegetarianizm.zlotemysli.pl
http://WWW.SLAWNI-WEGETARIANIE.W.PL -WEGETARIANIZM-WSZYSTKO O DIECIE BEZMIĘSNEJ - ZDROWSZEJ, EKOLOGICZNEJ, POLECANEJ PRZEZ LEKARZY, DIETETYKÓW - WEGETARIANIE OD JEZUSA DO EINSTEINA, NAUKOWCY, ARTYŚCI, TWÓRCY, GWIAZDY MUZYKI, FILMU
NAJZDROWSZY JEST WEGETARIANIZM=BEZ WSZYSTKICH CHORÓB:
RAKA, SERCA, ŻOŁĄDKA, MIAŻDZYC, ZAWAŁU, WYLEWU, CUKRZYCY,90% ZATRUĆ, OTYŁOŚCI,BSE (SZALONE KROWY)PTASIEJ GRYPY, SARS, PRYSZCZYCY(ŚWINIE) PASOŻYTÓW= o99%MNIEJ CHORÓB SERCA,95%mniej raka-dane z najszacowniejszego pisma medycznego "British Medical Journal" =wyniki z 13 lat badań stanu zdrowia 11 tys. osób-wegetarian. Badania nazwane"Studiami Oksfordzkimi", określiły pozytywne konsekwencje zdrowotne diety wegetariańskiej.
WEGETARIANIZM=RADOŚĆ JEDZENIA BEZ CHORÓB,ZABIJANIA=SMACZNIEJ,ZDROWIEJ,SZYBCIEJ, TANIEJ
SŁAWNI WEGETARIANIE:Pamela Anderson,Briggite Bardot, Kate Winslet, Tina Turner, Kim Basinger+ Dustin Hoffman, Bryan Adams, David Duchowny, Moby,Bono(U2),Leonard Cohen, Bob Dylan, John Cage, Johny Rotten, Beastie Boys, JaRule, KRS-One, RZA, Bruce Lee...Jezus, Platon,Sokrates, LeonardoDaVinci,Newton,Darwin, Einstein,Edison,Tesla,Kafka, Tołstoj,Wolter, Ghandi, Twain, Rifkin
WEGETARIANIE SĄ SZCZĘŚLIWSI,ZDROWSI=MAJĄ SPOKOJNE SUMIENIE NIE CHORUJĄ=BEZ MIĘSA= BEZ WSZYSTKICH WEGETARIANIE NIE PIJĄ ALKOHOLU,NIE PALA,NIE NARKOTYZUJA SIĘ NAJLEPIEJ NIE CHOROWAĆ=JAK? WIECZNIE CHORZY POLACY:MIESO,MLEKO,WÓDKA,PAPIEROSY,KAWA=LEPIEJ ZYĆ ZDROWO I NIE CHOROWAĆ,ZAPOBIEGAĆ NIŻ BEZSKUTECZNIE SIĘ LECZYĆ=CZY TO NIE ZNAK BY PRZESTAĆ JEŚĆ MIĘSO?
WEGETARIANOM NIE PSUJĄ SIĘ NAWET ZĘBY,TO PRZEZ MIĘSO– ZMIENIAJACE NATURALNY ZASADOWY ODCZYN SLINY NA KWAŚNY POJAWIA SIE PRÓCHNICA.
Organizacje ekologiczne wskazują także, że hodowla zwierząt i produkcja mięsa jest największym źródłem zanieczyszczenia środowiska, w tym szczególnie poprzez erozję gleby powoduje katastrofalne susze i zniszczenie środowiska (np. Grecja jest przykładem erozji gleb na skutek nadmiernego wypasu zwierząt) a mięso np. jest przyczyna głodu w Afryce-ZBOŻA Z GŁODUJACYCH KRAJÓW TUCZA ZWIERZETA W EUROPIE,z 1 ha można wykarmić 60 osób jedzących soje , a tylko 2 jedzące mięso
Z punktu widzenia etyki produkcja i sprzedaż mięsa często wiąże się ze zbędnym okrucieństwem i zabijaniem zwierząt.
Mięso zawiera 10-1000x więcej szkodliwych substancji niż rośliny kumulowanych ze środowiska (bo na 1 kg mięsa potrzeba 10 kg paszy roślinnej)+szkodliwe pozostałości tuczu i przemysłowego przetwarzania mięsa:konserwanty,antybiotyki,sztuczne hormony i inne dodatki.
Ryby kumulują wszystkie skażenia z wody:związki rakotwórcze,toksyczne,metale ciężkie,PCB,powodujące uszkodzenia genetyczne
MIĘSO=MORDERSTWO I SAMOBÓJSTWO=JEDZĄC TYLKO MIĘSO UMRZESZ,NIE JEDZĄC MIĘSA BĘDZIESZ ZDROWSZY
FASOLA,KASZE,RYŻ,SOJA,MAKARONY SĄ SMACZNIEJSZE,TAŃSZE I ZDROWSZE OD MIĘSA I MLEKA. ESKIMOSI,KTÓRZY Z POWODU KLIMATU JEDZA PRAWIE WYŁĄCZNIE TŁUSTE MIĘSO RZADKO DOZYWAJAJĄ 30-40 LAT,UMIERAJĄC NA CHOROBY KRAZENIA.
NAWET BÓG(V=NIE ZABIJAJ) I JEZUS ZAKAZALI JEŚĆ MIĘSO! Jezus zniósł wszelkie ofiary ze zwierząt w żydowskich świątyniach= Podczas ostatniej wieczerzy zrezygnował z żydowskiej tradycji ofiar ze zwierząt-zamiast np.zarżnięcia barana dzielił chleb i wino,co nakazał też czynić uczniom na swoją pamiątkę!!!
Bardzo chcialabym byc wegetarianka ale narazie jest to niemozliwe. Moi rodzice wykluczyli to zupelnie. bardzo niechetnie jem mieso, ale to nie jest moj wymysl czy telewizji. ja poprostu nie potrafie nie myslec o tym ze jem jakies zwierze ( bezbronne ). wiele razy zaczynalam ale rodzice stawiali calkowity opór nawet dyskucji. czesto jem potrawy wegetarianskie ale 100% wegetarianka nie jestem ( narazie )
Emilla nie martw się, jedzenie mięsa nie jest groźne, tylko trzeba pamiętać o granicy tak by za wiele cholesterolu nie odłożyło się na lata...
możesz nie jeść np. w każdy piątek na pewno rodzice nie będą mieli nic przeciwko
Jedzenie mięsa, wcxale nie musi, być groźne, pod warunkiem, że będzie się wybierać te, mięsa, które są, odpowienie, nie powinno się jeść, mięs czerwonych, nie powinno isę pod żadnym pozorem jeść wieprzowiny, należy jedynie jeść mięsa białe, czyli dób (uważać na h5n1) zdrowe są wszelkiego roszaju ryby morskie, mozna też jeść mięso królików, szczególnie polecane osobom, które mają problemy z sercem.
No i pamiętajmy, że nie samym mięsem, człowiek żyje, warzywa i owoce, w większej ilości niż mięso
PS>przeczytałem tutaj kilka okropnych kłamsrtw.
ktoś napisał, że "Bóg-Nie zabijaj"
No to muszę tutaj odesłać "ateistów" do Biblii.
Dzieje Apostolskie Rozdział 10 wiersz 13 10:13 - Zabijaj, Piotrze, i jedz! – odezwał się do niego głos.
Druga Księga Mojżeszowa: 16:8 - Mojżesz powiedział: Wieczorem Pan da wam mięsa do jedzenia, a rano chleba do syta, bo słyszał Pan szemranie wasze przeciw Niemu. Kimże bowiem my jesteśmy? Nie szemraliście przeciwko nam, ale przeciw Panu!
5 Księga Mojżeszowa: 14:4 - Oto zwierzęta, które możecie jeść: wół, baran, koza,
14:5 - jeleń, gazela, daniel, koziorożec, antylopa, bawół i kozica.
14:6 - Możecie jeść każde zwierzę, które ma rozdzielone kopyto, to jest parzysto rozłożoną racicę, i które przeżuwa.
14:7 - Nie będziecie jeść spośród tych, które [tylko] przeżuwają albo [tylko] mają kopyto, to jest rozdzieloną racicę, jak wielbłąd, zając i góralek. Te przeżuwają, lecz nie mają rozdzielonych kopyt uważać je będziecie za nieczyste.
14:8 - Wieprz, ponieważ ma rozdzielone kopyto, lecz nie przeżuwa, jest nieczysty, mięsa jego jeść nie będziecie i padliny jego się nie dotkniecie.
14:9 - Będziecie spożywali z tego, co jest w wodzie: wszystko, co ma płetwy i łuski, będziecie spożywali.
14:10 - A nie będziecie spożywali nic z tego, co nie ma płetw i łusek. Uważać to będziecie za nieczyste.
14:11 - Wszelkie ptactwo czyste jeść możecie;
14:12 - tych zaś spośród ptaków jeść nie będziecie: orła, sępa czarnego, orła morskiego,
14:13 - wszelkich odmian kani, sępa i sokoła,
Największą bzdurę, którą tutaj wyczytałem to, jest to, śe Jezus zabronił Apostołom jeść mięso.
Ewangelia Św. Łukasza: 24:39 - Popatrzcie na moje ręce i nogi: to Ja jestem. Dotknijcie Mnie i przekonajcie się: duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam.
24:40 - Przy tych słowach pokazał im swoje ręce i nogi.
24:41 - Lecz gdy oni z radości jeszcze nie wierzyli i pełni byli zdumienia, rzekł do nich: Macie tu coś do jedzenia?
24:42 - Oni podali Mu kawałek pieczonej ryby.
24:43 - Wziął i spożył przy nich.
Na koniec dodam, że każdy ma swój rozum, jesli ktoś ma chcęć nie jesc mięsa, niech sobie nie je, ale niech nie Fałszuje Pisma Świętego do obrony swoich chorych wyobraźni.
_________________ Go
"Ut Salutas, Ita Salutaris"
"To znaczy, jak pozdrawiasz, tak będziesz pozdrowiony"
wegetarianizm na pewno nie dla mnie bo nie wyobrażam sobie życia bez mięcha ; ]
jeśli komuś odpowiada taki rodzaj odżywiania się to proszę bardzo.
ja zdecydowanie zostaję przy swoim : ]
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Nie moesz ciga zacznikw na tym forum